Skip to main content

Δωρεαν Αποστολη σε ολη την Ελλαδα
Τηλ. παραγγελίες: 2310 286135 | Blog
 
18 Οκτωβρίου, 2023

109

Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί από το 1985 ως ο μήνας πρόληψης & ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού (breast cancer awareness month). Φέρει την ονομασία “Ροζ Οκτώβριος”, καθώς άνθρωποι παγκοσμίως κάνουν χρήση της χαρακτηριστικής ροζ κορδέλας – σύμβολο του καρκίνου του μαστού που ενσωματώθηκε το 1992 – με σκοπό την αφύπνιση του γυναικείου φύλου αναφορικά με το ζήτημα και την έγκαιρη διάγνωση/θεραπεία της νόσου.

Μήνας Πρόληψης:

Η πρόληψη αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου και περιορισμού της κατάστασης, δεδομένου ότι η διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου σε αρχικό στάδιο οδηγεί σε υψηλά ποσοστά ίασης. Έτσι, παρόλο που πρόκειται για μία συχνή μορφή κακοήθειας που σίγουρα θέτει σε υψηλό κίνδυνο τις γυναίκες, τα ποσοστά ίασης προσθέτουν μία αίσθηση αισιοδοξίας στο φαινόμενο. 

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διαφορετικές εκστρατείες και προγράμματα, κατά κύριο λόγο από οργανώσεις και ομάδες ευασθητοποιημένες και εμπλεκόμενες άμεσα ή έμμεσα με το ζήτημα, στοχεύοντας τόσο στην στήριξη γυναικών που έχουν διαγνωστεί ή νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όσο και στην ορθή ενημέρωση του συνόλου του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει δραστηριοποιηθεί και η ομάδα της LavalMore μέσα από καμπάνιες πρόληψης και ευαισθητοποίησης, με σκοπό να βρεθεί στο πλευρό των γυναικών που έχουν νοσήσει και φυσικά να συμμετέχει στην προσπάθεια ενημέρωσης και πρόληψης του φαινομένου. Παράλληλα, μέρος των εσόδων της εταιρείας θα προσφερθεί ως δωρεά στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εκστρατειών, η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην αξία της έγκαιρης πρόληψης και του τακτικού ελέγχου, που ως ένα βαθμό μπορεί να επηρεάσει θετικά την εξέλιξη της νόσου. 

Τι περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος;

  1. αυτοεξέταση: στόχος της είναι η εξοικείωση της κάθε γυναίκας με το στήθος της και η έγκαιρη παρατήρηση οποιασδήποτε αλλαγής/αλλοίωσης.
  2. υπερηχογράφημα: πρόκειται για μία απεικονιστική μέθοδος με κύριο πλεονέκτημα την έλλειψη ακτινοβολίας. 
  3. μαστογραφία: στόχος είναι η ανάδειξη αλλοιώσεων σε εξαιρετικά μικρό μέγεθος, πριν γίνουν κλινικά αντιληπτές.

Γιατί είναι απαραίτητη η πρόληψη;

Η αυξητική τάση της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού σήμερα, προκύπτει από ένα σύνολο διαφορετικών παραγόντων και δεν μπορεί να εξηγηθεί ως αποτέλεσμα μίας μοναδικής αιτίας. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες και μελέτες, οι παράγοντες αυτοί ποικίλλουν από καθημερινές συνήθειες όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, το stress, ενώ φυσικά έναν σημαντικό ρόλο παίζουν και γονιδιακοί παράμετροι.

Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, το μέγεθος του προβλήματος, θα κατανοήσουμε άμεσα τους λόγους για τους οποίους ο συστηματικός έλεγχος είναι τόσο απαραίτητος, καθώς:

  • Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους πιο συχνά εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου.
  • 1 στις 8 γυναίκες ενδέχεται να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
  • Κάθε χρόνο στη χώρα μας 4.500 γυναίκες εμφανίζουν κακοήθεια στο μαστό.
  • Ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών που νοσούν δεν έχουν κάποιο σχετικό οικογενειακό ιστορικό.

Αντίλογος

Παρόλο που οι εκστρατείες αφύπνισης και ευαισθητοποίησης του γυναικείου πληθυσμού σχετικά με τον καρκίνο του μαστού αποτελούν αναμφίβολα αξιέπαινες προσπάθειες και φέρνουν συχνά θετικά αποτελέσματα, υπάρχει πιθανότητα να επιφέρουν και αρνητικές αντιδράσεις. 

Γυναίκες που έχουν διαγνωστεί ή και τραυματιστεί από την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, ενδέχεται να απομακρύνονται από συναφείς εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης. Η εορταστική ατμόσφαιρα μπορεί δικαιολογημένα να μεταφραστεί ως αποπροσανατολισμός από το ίδιο το πρόβλημα και απόσταση από την ανάγκη για ουσιαστική έρευνα και ενδεχομένως καλύτερες θεραπείες.

μήνας πρόληψης 3

Σε κάθε περίπτωση, η ουσιαστική στήριξη και συμμετοχή στο πρόβλημα είτε με τη μορφή της πρόληψης σε ατομικό επίπεδο είτε με τη μορφή της υποστήριξης και της βοήθειας σε συλλογικό επίπεδο, σίγουρα μπορεί να επηρεάσει θετικά στην αντιμετώπιση της νόσου.

Το σημαντικότερο είναι να διασφαλιστεί η συνειδητοποίηση ότι οι γυναίκες που έχουν δοκιμαστεί από τον καρκίνο του μαστού, αξίζουν μία ψυχολογικά και σωματικά ομαλή συνέχεια, ανακτώντας τις δυνάμεις και την ομορφιά που, για λίγο μόνο, παραμέρισαν. 

Μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού: αν επιθυμείτε να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού, μπορείτε να προχωρήσετε σε μία δωρεά στο Άλμα Ζωής.

Καλάθι Αγορών0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών